De veelzijdigheid van rode bessen

Rode bessen, je weet wel… die kleine half doorzichtig rode besjes die als een bosje aan een klein takje zitten. Ze worden ook wel aalbessen genoemd en zijn in meerdere kleuren te vinden. Zo zijn er roze, donkerrode, witte en rode aalbessen. De rode bessen zijn direct familie van de zwarte bessen. 

Maar wat weten we nu eigenlijk over de rode bes, aalbes of trosjesbes? 

  • door de zoetzure smaak zijn ze uitstekend geschikt om te gebruiken bij een dessert of op een taart
  • door de prachtige kleur en het kleine formaat dienen ze ook uitstekend als garnering
  • hoe minder zon de rode bes krijgt tijdens de rijping, hoe zuurder de smaak
  • rode bessen zijn een bommetje aan vezels
  • ook bevatten ze krachtige antioxidanten die je helpen beschermen tegen kanker, diabetes, hartziekten en veroudering
  • ze zitten boordevol vitamine C
  • ook zit er nog wat kalium, magnesium fosfor en vitamine K in
  • en verder bestaat de rode bes voor maar liefst 80% uit water
  • per 100 gram bevatten rode bessen slechts circa 6 gram fruitsuiker, waardoor dit vruchtje je bloedsuikerspiegel niet snel zal ontregelen
  • de rode bes helpt je lichaam te ontgiften
  • om besjes van het takje te halen kan je eenvoudig een vork gebruiken en ze eraf ‘schrapen’
  • bewaren doe je ze in de groentelade van de koelkast, maar de vriezer is ook zeer geschikt

Een rode bessenstruik kan je heel goed in je eigen tuin of op je balkon laten groeien. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, dus om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk te bepalen hoe lang de tros mag worden, hoe groot de bes mag zijn, welke smaak de bes dient te hebben en wanneer je de bessen wil plukken. Op deze site word je in ieder geval al flink op weg geholpen!

Staan er bij jou wel eens rode bessen op het menu?

Scroll naar top